Mājas lapa: www.rigazoo.lv

Rīgas zoodārza misija ir sniegt ieskatu daudzveidīgajā dzīvnieku pasaulē, praktiski līdzdarboties Latvijas un pasaules dzīvnieku sugu izpētē un saglabāšanā, aicināt saudzēt dzīvniekus un to dabisko dzīves vidi, kā arī rosināt izprast dabu mums līdzās un cilvēku vietu tajā.

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Atkal uzmanības centrā krokodili
Publicēts 4. februārī, 2011.
Tā nu ir sanācis, ka Rīgas zoodārza krokodili ir visai spilgtas un reizēm arī skandalozas personības. Nu jau aizsaules baseinos peldošo Misisipi aligatoru Čabulīti, kurš vaigā bija skatījis Kārli Ulmani, vēl bieži atceras ļaudis, kas zoodārzu apmeklē ar mazbērniem vai mazmazbērniem.

Pavisam nesen milzu ievērību izpelnījās Pierīgas grāvmalā noķertā Nīlas krokodiliene Krokse, kura vēlāk zoodārzā pamanījās krietni sabaidīt ne vienu vien apmeklētāju un par sliktu uzvedību pirms gada tika nosūtīta uz Helsinku rāpuļu kolekciju. Nu laiks jautāt, ar ko mūs iepriecinās jaunie Tropu mājas iemītnieki – 5 Rietumāfrikas pundurkrokodili, kas nu beidzot iemitināti kādreizējā Čabulīša un Krokses baseinā... 

Nu jau devīto gadu februāris Rīgas Zooloģiskajā dārzā tiek dēvēts par „Tropu mēnesi” un no 7.februāra līdz 6.martam ik sestdienu un svētdienu no plkst. 12.00 līdz 16.00 apmeklētāji tiek aicināti uz sirsnīgām sarunām par tiem dzīvniekiem, kuru dzimtenē nepazīst ne sniegu, ne salu.

Šogad „Tropu mēneša” pasākumi norisināsies zoodārza Tropu mājā un Akvāriju ekspozīcijā. Radošajās darbnīcās un izziņas maršrutos varēs pētīt sīkdzīvniekus ar lupas palīdzību, pārbaudīt drosmi, turot rokās tūkstoškāji, ķirzaku vai citu „kustoni”, piedalīties bruņrupuču un krokodilu barošanā, vērot noslēpumaino nakts dzīvnieku gaitas un pētīt to maņas. Šīs un vēl citas aktivitātes paredzētas turpmākās četras nedēļu nogalēs, sākot ar 12. februāri.

Pusotru gadu vecie krokodilēni otrdien (1. februārī) tika ielaisti lielajā Tropu mājas krokodilu baseinā uz pastāvīgu dzīvi un nu tiem laiks iegūt arī nopietnus vārdus. Pie diviem rāpulēniem krustvecāki ar cienastu ieradīsies jau pirmdien, bet atlikušajiem trim vārdus domāt varēs „Tropu mēneša” pasākumu dalībnieki.

Rietumāfrikas pundurkrokodili. Šī ir viena no pasaulē augumā mazākajām krokodilu sugām (izaug līdz 1,5 metriem) un piemēroti Tropu mājas ekspozīcijai. Piecus Rietumāfrikas pundurkrokodilu mazuļus uz Rīgu atveda 2009. gada 20. oktobrī no Pilzenes zoodārza Čehijā, kur tie no olām izšķīlās 2009. gada 10. jūnijā.

Līdz šim 2 brašuļi bija apskatāmi īpašā stikla terārija „ligzdā” virs kādreizējā Misisipi aligatora Čabulīša un Nīlas krokodila Krokses baseina. Savukārt 3 krokodilēni mitinājās Terārija dienesta telpās un uzmanību saņēma tikai no dzīvnieku kopējiem.

Gada laikā krokodilēni ir krietni paaugušies (šobrīd apmēram 70 cm gari) un pieņēmušies svarā gandrīz par kilogramu. Krokodilēnu iecienītākie gardumi ir dzīvas zivtiņas un attīrītas garneles.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: