Mājas lapa: www.rigazoo.lv

Rīgas zoodārza misija ir sniegt ieskatu daudzveidīgajā dzīvnieku pasaulē, praktiski līdzdarboties Latvijas un pasaules dzīvnieku sugu izpētē un saglabāšanā, aicināt saudzēt dzīvniekus un to dabisko dzīves vidi, kā arī rosināt izprast dabu mums līdzās un cilvēku vietu tajā.

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Ģimenes plānošanas paraugdemonstrējums - zoodārzā apmeklētāju klātbūtnē piedzimst ziemeļbriedēns (FOTO)
Publicēts 15. maijā, 2010.
Mūsdienu sabiedrībā informāciju par ģimenes plānošanas problēmām jaunieši aumaļām saņem jau pirms viņiem šī problēma kļuvusi aktuāla. Bet vienalga, reizēm nākas nopūsties un teikt – „Atkal jau aprīļa joks un Ziemassvētku pārsteigums!...”

Zoodārza ziemeļbrieži augstās skolās gājuši nav un ar „Papardes zieda” speciālistiem konsultēties tiem arī nav laika. Bet mazuļi jau trešo gadu pasaulē nāk kā pēc pasūtījuma – tieši „Dzīvnieku ģimeņu dienu” svinību laikā.

DZEMDĪBAS APMEKLĒTĀJU ACU PRIEKŠĀ.

Jautājumu „kad ziemeļbriežiem būs mazuļi?” zoodārzā vairs neuzdod, jo tik un tā skaidrs – kad vajadzēs, tad būs! Un visvairāk vajag „Dzīvnieku ģimeņu dienās”! Jau aizpagājušajā gadā, kad „Dzīvnieku ģimeņu diena” tika svinēta 16. maijā, ziemeļbriežu aplokā neveikli steberēt sāka divi ņipri mazuļi – Kajas un Ranua bērni.

Arī pagājušogad Kaja 16. maija rītā kopējus sagaidīja ar jaundzimušo pie sāniem...

Šogad „Dzīvnieku ģimeņu” svētki tiek svinēti 15. un 16. maijā. Un še tev! 14. maija rītā klāt pirmais ziemeļbriedēns mātei Linai, pēcpusdienā ņiprs telēns arī ziemeļbriedenei Ranua...

Bet ziemeļbriedenes Kajas mazulis pasaulē nāca šodien, tieši „Dzīvnieku ģimeņu dienā”, ap 14.00. Klātesot krietnam pulciņam apmeklētāju, kas, lietum sākoties, bija gatavi lekt pāri žogam un ziedot teju vai pēdējo kreklu, lai glābtu jaundzimušo telēnu no dušas... Par laimi lietus bija īslaicīgs un tikai palīdzēja mātei mazo attīrīt no gļotām. Un neba nu tundrā kāds skraida briežiem pakaļ ar lietussargu...

Mazie ziemeļbriedēni kājās slienas jau pāris stundu vecumā un pēc dienas tie droši seko mātei. Acīmredzot daba ir lieliski „sakārtojusi” ziemeļbriežu „ģimenes plānošanu” tā, lai visām bara mātēm mazie nāktu pasaulē vienlaikus un jau pēc pāris dienām viss bars ar mazuļiem varētu atkal doties ceļā labāku ganību meklējumos. Kura briedene ir „kļūdījusies”, tai jāizvēlas -  vai nu pamest mazo un sekot baram, vai ar mazuli atpalikt no bara un riskēt nonākt plēsēju zobos. 

Ziemeļbrieži Rīgas Zooloģiskā dārza ekspozīcijās bijuši jau kopš tā dibināšanas. Bet retāko ziemeļbriešu pasugu – meža ziemeļbriežus, zoodārzs saņēma 2005. gadā, kad arī tika uzsākta vairošanas grupas veidošana. Šobrīd zoodārzā mīt tēviņš Lācis ar trim mātītēm un pērno jaunuli. Meža ziemeļbrieži ir viena no retākajām ziemeļbriežu pasugām, kas savvaļā mīt tundrā un skrajos, purvainos skujkoku mežos Somijas austrumu daļā. Eiropas zooloģiskajos dārzos tiem izveidota ciltsgrāmata (ESB –European Studbook), kurā piedalās arī Rīgas Zoodārzs.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: