Mājas lapa: www.rigazoo.lv

Rīgas zoodārza misija ir sniegt ieskatu daudzveidīgajā dzīvnieku pasaulē, praktiski līdzdarboties Latvijas un pasaules dzīvnieku sugu izpētē un saglabāšanā, aicināt saudzēt dzīvniekus un to dabisko dzīves vidi, kā arī rosināt izprast dabu mums līdzās un cilvēku vietu tajā.

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Zoodārzā ziemeļbriežiem - dzemdības pēc plāna
Publicēts 15. maijā, 2011.
Šodien, 15. maijā, zoodārza apmeklētāji, ļoti iespējams, varēs vērot ziemeļbriežu dzemdības vai tikko dzimuša mazuļa pirmos soļus, jo ziemeļbriežu dzīvē viss notiek stingri ievērojot kalendāru.

Decembra beigās interneta tiešraidē ļaudis gaidīja brīdi, kad ziemeļbriežu tēvam Lācim nokritīs ragi. Jau vairākus gadus viņš savu vareno galvas rotu zaudēja 27. vai 28. decembrī un nepievīla arī pagājušoziem – ragi nokrita 28. decembra rītā. Precizitātē neatpaliek arī ziemeļbriežu govis. Mazie ziemeļbriedēni jau kuro gadu pasaulē nāk 14.-16. maijā, visām trim briežumātēm gandrīz vienlaicīgi (apmēram 1 diennakts laikā)...

Un lūk – vakar, 14. maijā, ap deviņiem vakarā ziemeļbriežu nojumes salmos jau galviņu snaikstīja brašs briedēns, kurš šorīt jau neveikli klunkurē līdzi mātei pa plašo aploku! Tātad ir ļoti pamatotas cerības, ka šodien pasaulē nāks vēl divi ziemeļbriežu mazuļi un apmeklētāji varēs kļūt par šī, parasti tik negaidītā un noslēpumainā notikuma aculieciniekiem.

Jāpiebilst, ka arī pagājušogad 15. maijā ap pusdienlaiku daudzi apmeklētāji vēroja ziemeļbriedēna nākšanu pasaulē un pārlieku pārdzīvoja par bezpalīdzīgā mazuļa likteni. Te vietā atgādināt, ka savvaļas dzīvnieku dzemdībās vecmātes palīdzība nav nepieciešama un dzemdību vietā baltu paladziņu izklāt nebūtu lietderīgi, jo ziemeļbriežu mātes ar visu lieliski tiek galā pašas.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā ir viens meža ziemeļbriežu tēvs un trīs mātes. Šī, augumā prāvā ziemeļbriežu pasuga savvaļā ir ļoti apdraudēta un arī zoodārzos tiek turēta salīdzinoši nelielā skaitā.

Mazā ziemeļbriedēna raudzības būs labs papildinājums jau tā visai plašajai zoodārza „Gimeņu dienu” programmai.  Šī, ikgadējā pasākuma ietvaros arī šodien apmeklētāji var vērot daudzu dzīvnieku publiskās barošanas un mērot īpašu „ģimeņu maršrutu”, iepazīstoties ar šī pavasara zoodārza jaunpienācējiem. Apmeklētāju ģimenēm tiek piedāvātas arī „ģimeniskas” ieejas biļešu cenas.

Ģimeņu dienu aprakstu varat lasīt zoodārza mājaslapā http://rigazoo.lv/public/30646.html


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: